Scopul întâlnirii a fost îmbunătățirea cadrului de implementare a Submăsurilor 19.2, 19.3 (lansarea Ghidului consultativ), 19.4 și, implicit lansarea apelurilor de selecție pentru măsurile cuprinse în SDL–urile GAL-urilor: asociativitate, mici producători și tineri fermieri, servicii sociale în mediul rural, sprijin acordat comunităților dezavantajate, scheme de calitate și protecția mediului.
Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a participat domnul secretar de stat Alexandru Potor, doamna Florentina Tudor, director general al Autorității de Management pentru PNDR, domnul Daniel Crunţeanu, director general adjunct AFIR și experți ai Serviciului LEADER și investiții nonagricole din cadrul AM PNDR.
Secretarul de stat Alexandru Potor a atras atenția asupra unor problematici cu impact asupra implementării Măsurii LEADER, respectiv: BREXIT, Politica Agricolă Comună (PAC) post 2020 și președinția UE a României, în semestrul I, 2019. De asemenea, a fost subliniată importanța accelerării implementării SDL.
Directorul general al AM PNDR, Florentina TUDOR, a salutat inițiativa FNGAL de a organiza acest eveniment și a precizat faptul că AFIR, AM PNDR și GAL-urile formează o echipă având un scop comun: absorbția fondurilor europene și a subliniat disponibilitatea AM PNDR de a depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul GAL-urilor. De asemenea a precizat faptul că România atribuie un rol deosebit guvernanței locale, în perspectiva PAC post 2020.
Dezbaterile s-au axat pe prioritizarea măsurilor și alocarea financiară în funcție de nevoile descrise în Strategia de Dezvoltare Locală, respectarea termenelor și încadrarea lor în calendarul activităților propuse pentru acest an, lansarea în dezbatere publica a Ghidului solicitantului pentru pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală.
La întâlnire au participat aproximativ 200 de persoane, reprezentanți ai GAL-urilor din Regiunile Sud-Est și Sud Muntenia, experți ai Compartimentelor de Dezvoltare Rurală Județene Brăila, Constanta, Galați, Argeș, Dâmbovița, București/Ilfov și experți din cadrul Oficiilor Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.